OBRA
PONT AL CAMÍ DE LA MARGINEDA SOBRE EL RIU D’ENCLAR
OBJECTE DE L'OBRA
Al llarg dels anys, en diferents episodis d’avingudes amb pluges torrencials, el camí de la Margineda ha quedat afectat al seu pas pel riu d’Enclar (la darrera vegada el passat any 2013). L’augment sobtat del cabal del riu amb l’arrossegall de materials que es produeix, fan que el riu desbordi tallant total o parcialment el camí de la Margineda, degut a que el riu travessa i discorre al mateix nivell que el propi camí. Així per tal de millora el funcionament hidràulic del riu i per tal de garantir la seguretat i accessibilitat a la zona el comú d’Andorra la Vella va encarregar l’elaboració d’un projecte.
CARACTERÍSTIQUES DE L’OBRA
L’actuació realitzada es la construcció d’un nou pont al camí de la Margineda, per salvar el seu pas sobre el riu d’Enclar. Es tracta d’un pont tipus arc de formigó armat, el qual exteriorment serà revestit amb un empedrat de granit tipus abuixardat similar al existent en les construccions col·lindants, com ara la Torre dels Russos i els seus entorns.
El nou pont te una llargada d’aproximada d’11,00 m i un ample constant de 6,00 m d’amplada, distribuïts aparentment en 4,00 m de calçada i 1,00 m per cada costat de voravia, tot i que a efectes de pas si cal, es podem utilitzar els 6,00 m, atenent al poc desnivell fixat entre calçada i voravia.
Els capponts, de formigó armat, s’han recolzat sobre 6 ut de micropilots destinades a trametre els esforços del nou tauler arc en profunditat. Altres aspectes geomètrics i detalls del pont es poden veure als plànols del projecte.
Pel que fa al llit del riu, aquest també quedat modificat, en amplada atenent a l’amplada reglamentaria del riu d’Enclar i en pendent per tal garantir la seguretat segons els cabals establerts en l’estudi hidrològic i hidràulic del projecte. En la totalitat de l’àmbit del projecte s’ha deixat el nou llit del riu amb un empedrat groller i acabat naturalitzat.
Els treballs realitzats, inclouen la reconstrucció dels serveis afectats per l’obra (enllumenat públic i xarxa d’aigua potable), així mateix a demanda d’Andorra Telecom.
La restitució de l’entorn, d’acord amb les recomanacions de l’estudi d’Avaluació d’Impacte Ambiental, ha format part també de l’obra. En aquest sentit s’ha restituït la vegetació afectada, així com la reconstrucció naturalitzada dels terrenys afectats per l’obra.
PRESSUPOST
El pressupost dels treballs, ha estat d’uns 60.000,- €, que incrementat amb un 16% de despeses generals i benefici industrial i amb el 4,50% d’impostos indirectes, ascendeix a la quantitat d’uns 72.700,-€.